Morkroppen

img_9741

Det er vel ingen hemmelighed at kvindekroppen ændrer sig under en graviditet.    Og mens baby vokser sig stor og stærk, så vokser mors mave også (og lårene, numsen, overarmene og brysterne). Hvad sker der så med kroppen efter baby er blevet født? Og nej, nu kommer der ikke en eller anden videnskabelig forklaring, men udelukkende mine egne, personlige erfaringer.

Jeg var ikke slank inden jeg blev gravid. Jeg tog 16kg på under hele graviditeten. Da der var gået en uge, havde jeg tabt 10kg. Efter 2 måneder havde jeg tabt alle de 16 kg jeg tog på.

Jeg havde nået den famøse førvægt, men da jeg kiggede i spejlet, kunne jeg ikke rigtig få øje på min “gamle” krop. Derimod fik jeg øje på følgende:

Mavedelle: den sidder lige under navlen. Hvor jeg førhen kunne suge maven helt ind, er der nu hele tiden en bule. Og når jeg bukker mig, bliver den til en løs hudflap.

Strækmærker: lad os fortsætte i maveregionen.   Jeg frygtede meget de berygtede strækmærker. Jeg smurte ikke min mave en eneste gang, living on the edge, I know. Ikke et eneste strækmærke før jeg rundede 8 måneder. Jeg fik heldigvis ikke særlig mange, og de kom allesammen på mine hofter. Nu snart 8 måneder efter fødslen, er de allerede meget mindre røde.

Huden: generelt er hud, hår og negle ret medtagede og tørre. Jeg går ud fra, at baby har taget næring under graviditeten, og efter er en masse næring gået til amningen. Mit hår kruser på en sær måde, mine negle knækker og huden i mit ansigt ligner en indtørret, krakeleret ansigtsmaske.

Hårvækst: nogle steder er hårvæksten pludseligt blevet minimeret, hvorimod andre steder er det kraftigt eskaleret. Hej overskæg, hvor kom du fra?! Mig og Hr. Voks siger adios.

Lårene: er ligesom blevet større end de var? Jeg synes ellers, at jeg læste et sted, at amning tærer på fedtdepoterne på lår og numse. Min krop har åbenbart ikke forstået det koncept.

Appelsinhud: som følge af ovenstående lårproblematik, er der kommet mere(!) appelsinhud. Det var nok gået væk, hvis jeg havde gidet gå 10km med barnevognen hver dag. Jeg satser på, at det forsvinder igen når jeg begynder at cykle hver dag.

Brysterne: og for lige at binde en sløjfe på morkroppen, så har brysterne mistet en del spændstighed. Hvad er nu det for noget? Min kvindefølelse sidder i mine bryster, så det er lidt svært at acceptere. Det må en plastikkirurg have løsningen på en dag ude i fremtiden.

På trods af alle de mindre positive forandringer min krop har gennemgået, er de det hele værd.

Jeg har aldrig haft særlig meget selvværd, men det har jeg nu. Min krop har nemlig skabt et andet menneske. Jeg har nu en vaskeægte morkrop. Jeg passer på den, og giver den sund og nærende mad.

Og den skal nok blive strammet op engang. Lige nu nyder jeg hver eneste dag på barsel sammen med mit lille menneske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *